2.4mR

Tvåfyra, säger många av oss seglare, är en favoritbåt. Klassens officiella namn är International 2.4 Metre Class. Den kallades tidigare minitolva. De första båtarna kom fram i Sverige i början av 1980-talet och blev snabbt populära. Klassen har internationell status som tävlingsklass sedan 1993 och är från 2000 en klass i Paralympics. Båten seglas i dag världen runt.

Tvåfyran är en konstruktionsklass. Redan från starten lockades flera konstruktörer att bidra med sina konstruktioner. Efterhand har en speciell design, Norlin Mark III, kommit att dominera. Mer än 90% av deltagande båtar vid mästerskapen är numera av denna design och den enda tillåtna vid de Paralympiska spelen. Klassen är under ständig utveckling och varje år dyker någon ny design upp på kappseglingsbanorna.

Båten är verkligt kul och utmanande att segla. Den upplevs som en vanlig kölbåt men den kan manövreras snabbare. I tvåfyran är Du både skeppare och besättning. SPOLA GASTEN, SEGLA TVÅFYRA – är ett argument som används för lansering av båten bland kölbåtsseglare med återkommande gastproblem.

Tvåfyran har en rejäl köl och kan inte välta. Den har flytelement i för och akter – även helt vattenfylld flyter den i upprätt läge.

Mer information går att läsa på förbundets hemsida - www.swe24metre.com